Îți Cunoști Drepturile?

Află ce drepturi ai în țara în care muncești

Drepturi

cazuri în România

Relația de muncă dintre angajator și salariat se stabilește, potrivit legii, prin negociere, în cadrul contractului individual de muncă sau al contractului colectiv de muncă, dacă este cazul.

INFORMEAZĂ-TE ÎNAINTE SĂ PLECI LA MUNCĂ

 Drepturile Lucrătorului

Un lucrător nu poate renunța la drepturile care sunt recunoscute prin lege în țara în care își desfășoară activitatea, indiferent de natura muncii realizate. 

LIBERTATE

Libertate (de gândire și opinie, de asociere, de mișcare, de exprimare religioasă). Nimeni nu are dreptul să îți îngrădească libertatea, de orice tip ar fi ea. Dreptul de a comunica liber cu alți oameni (familia, prietenii sau autoritățile competente) în timpul tău liber nu îți poate fi restricționat.

Protecție și siguranță

Nimeni nu îți poate impune să lucrezi în condiții care îți amenință siguranța sau integritatea fizică. Ai dreptul la igienă, echipament de protecție și la condiții de muncă sigure.

Protecție socială

Nimeni nu poate refuza să îți plătească toate contribuțiile prevăzute de legea statului în care lucrezi. Informează-te despre tipurile și valoarea acestora. Poți cere ajutor sindicatului pentru verificarea contractului și a statului de plată.

INTIMITATE

Nimeni nu îți poate limita dreptul la intimitate, iar angajatorul nu poate dicta ce faci în timpul tău liber. Ai dreptul la intimitate și viață personală.

COMPENSARE CORECTĂ

Ai dreptul la un salariu în valoare de, cel puțin, minimul garantat prin lege și la același tratament asemenea naționalilor din țara respectivă. Munca suplimentară trebuie plătită, conform legii.  

Concediu și zile libere

Nimeni nu te poate obliga să lucrezi peste program și fără pauze. Ai dreptul la concediu și zile libere în timpul unei săptămâni, conform legislației naționale.

Află care sunt condițiile de lucru din țara de destinație înainte de a pleca!

Solicită informaţii despre munca în străinătate

Contact

proiect implementat de

cu sprijinul

Proiect derulat de eLiberare în parteneriat cu Romanian Airport Services și beneficiază de o finanțare în valoare de 14.982 euro, prin programul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui webiste nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org