Măsuri de Siguranță

Ce trebuie să știi atunci când mergi să muncești în străinătate.

siguranță

cazuri în UE*

Indicatorii exploatării prin muncă:

  • înșelăciune și abuz de vulnerabilitatea lucrătorului;
  • restricția libertății de mișcare;
  • izolare, intimidare sau amenințări;
  • violență fizică sau sexuală;
  • confiscarea documentelor de identitate;
  • robia datoriei sau neplata salariilor;
  • condiții de muncă și/sau de cazare abuzive; 
  • muncă suplimentară excesivă.

*EUROSTAT 2018
AL AD AT BY BE BA BG HR CY CZ DK EE FI FR DE GR HU IS IE IT XK LV LI LT LU MK MT MD MC ME NL NO PL PT RO RU SM RS SK SI ES SE CH UA GB VA

9 lucruri la care să fii atent

 Măsuri de Siguranță

Asigură-te că ești informat cu privire la modurile în care poți evita exploatarea prin muncă sau situațiile de înșelătorie în care poți ajunge când pleci în străinătate.

Documentele de identitate

Angajatorul nu are voie să rețină documentele de identitate. Este bine să ai la îndemână copii ale acestora, pentru a le prezenta la nevoie. Singurele organe care te pot legitima sunt cele ce țin de poliție.

contract

Contractul de muncă este obligatoriu și trebuie semnat într-o limbă pe care lucrătorul o cunoaște sau în limba natală. O copie a acestuia trebuie păstrată de angajat.

Echipament de protecție

Echipamentul de protecție trebuie furnizat gratis de către angajator, iar instructajul de protecția muncii este obligatoriu și trebuie făcut într-o limbă cunoscută de angajat.

Locație și contact

Asigură-te că știi cu exactitate locația și numărul de contact al locului de muncă unde urmează să mergi. Verifică aceste coordonate înainte să pleci din țară, fie folosind internetul (Google, Maps, etc.), fie sunând în prealabil pentru a confima aceste detalii.

contact de urgență

Memorează un număr de telefon al unei persoane sau instituții la care poți apela în caz de urgență. Asigură-te că știi prefixul țării unde vei suna. Un astfel de contact poate fi misiunea diplomatică din țara unde mergi (consulatul sau ambasada României).

recrutare

Asigură-te că folosești site-uri omologate pentru a găsi oferte de muncă. De exemplu, EURES sau agențiile de recrutare înregistrate la ministerul muncii. Persoanele fizice nu pot intermedia oferte de muncă și nu pot percepe taxe pentru acest serviciu.

parola de siguranță

Stabilește o parolă de siguranță cu un membru al familiei sau prieten, cu care vei vorbi în mod constant (în caz contrar, acesta ar contacta organele de poliție). 

Citește mai mult

Această parolă, o frază simplă, trebuie să fie una foarte ușor de strecurat într-o conversație normală. De exemplu, când acea persoană te întreabă cum ești sau ce faci, poți spune lucruri pozitive, chiar dacă acestea nu sunt adevărate, urmate de fraza de siguranță  ‘dar, mă doare măseaua’ – această frază va comunica nevoia de ajutor, fără a alerta persoana care te amenință

Helpline anti trafic

Informează-te asupra existenței unei linii de contact anti-trafic în țara în care vei munci. De asemenea, poți contacta Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane:  +4.021.313.3100

Misiune diplomatică

Asigură-te că știi care este cel mai apropiat punct al misiunii diplomatice române din țara în care te afli (ambasada sau consulat). Notează-ți adresa, website-ul și numărul de contact și consultă informațiile disponibile, înainte de plecare.

Vizualizează video “Rămâi în siguranță: 9 lucruri la care să fii atent”

proiect implementat de

cu sprijinul

Proiect derulat de eLiberare în parteneriat cu Romanian Airport Services și beneficiază de o finanțare în valoare de 14.982 euro, prin programul Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui website nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021; pentru mai multe informații accesați www.eeagrants.org